Project Cars 2 - problemy - porady

06/01/2020 - 22:20
PLkris
Kris Kaczmarkiewicz
User
Posts: 227
Registration: 28/02/2013 - 19:48
Ja mam

Mainboard Model Z370 SLI PLUS (MS-7B46) (0x00000581 - 0x63F0E990)

Name Intel Core i7 8700
Codename Coffee Lake
Specification Intel(R) Core(TM) i7-8700 CPU @ 3.20GHz
Package (platform ID) Socket 1151 LGA (0x1)

Manufacturer (ID) Corsair (7F7F9E0000000000000000)
Size 8192 MBytes
Max bandwidth DDR4-2132 (1066 MHz)
x2 DUAL

Name NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti

Win10

Oculus Rift

Internet kablowy 300Mb/25Mb


Czy coś w tym zestawie jest nie tak że mam ścinki podczas race?
Edited by: PLkris - Mon, 06/01/2020 - 22:21
06/01/2020 - 22:28
MariuszM
Mariusz Madziarski
User
Posts: 60
Registration: 08/11/2015 - 20:31
PLkris:


Czy coś w tym zestawie jest nie tak że mam ścinki podczas race?


Project Cars 2 :]

Ale z ramem to przyoszczędziłeś... Patrząc na resztę, to serio masz tutaj wąskie gardło. Chociaż wyłączaj wszystko co działa w tle podczas gry, bo 8GB masz na styk.
Zerknij jeszcze jakie masz taktowanie ram i ustaw w BIOS profil XMP.
06/01/2020 - 22:31
modlicha
Piotr Wojdylo
Administrator
Posts: 964
Registration: 15/06/2014 - 18:34
MariuszM:

Project Cars 2 :]

Ale z ramem to przyoszczędziłeś... Patrząc na resztę, to serio masz tutaj wąskie gardło. Chociaż wyłączaj wszystko co działa w tle podczas gry, bo 8GB masz na styk.
Zerknij jeszcze jakie masz taktowanie ram i ustaw w BIOS profil XMP.


on napisał x2 DUAL

Co wam szkodzi sprawdzić ustawienia pre-renderowania?

Bo skoro ja na przedpotopowym sprzęcie nie mam stutteringu - to diabeł tkwi w ustawieniach.

Ale wole się nie odzywać, bo ostatnio jak się Mariuszowi pochwaliłem że 4 lata nie miałem ani jednego CL-a to zaraz potem w lidze Corvette miałem ich 4xCL albo 5xCL. Także karma is a bitch. ;)
Edited by: modlicha - Mon, 06/01/2020 - 22:35

 

06/01/2020 - 23:48
Makatak
Kamil Anikiej
Administrator
Posts: 477
Registration: 20/03/2013 - 18:05
Kris ramu jakiegoś super nie ma, ale raczej nie przez to są ściny, ja w swoim kompie też mam ram wolny jak cholera. XMP możesz sprawdzić w biosie tak, jak Mariusz napisał, zawsze coś wyżej będzie.

Sprawdźcie to, co napisałem i zobaczcie, czy będzie lepiej. Ja to mam na 4 ustawione i możliwe, że trochę nawet z tym przegiąłem, ale ścinek nie miałem wczoraj, a wcześniej mi się zdarzały.

06/01/2020 - 23:54
PLkris
Kris Kaczmarkiewicz
User
Posts: 227
Registration: 28/02/2013 - 19:48
A w globalnych ustawieniach grafiki trzeba coś ustawiać czy domyślne wszystko?
07/01/2020 - 00:14
Makatak
Kamil Anikiej
Administrator
Posts: 477
Registration: 20/03/2013 - 18:05
W Nvidii nic nie mam specjalnie ustawiane
Edited by: Makatak - Tue, 07/01/2020 - 00:15

07/01/2020 - 07:43
Toro
Tomasz Toronski
User
Posts: 8
Registration: 11/08/2019 - 20:18
Ja przy ramie 2x 8GB DDR4 3000 MHz XMP miałem te same ścinki w ostatnim wyścigu co Kris, a wcześniej tak nie było, więc coś jest na rzeczy. Potem w miarę wyścigu coraz lepiej było. Sprawdzę radę Makataka, dzięki.
07/01/2020 - 08:05
Pietrino
Piotr Sojda
User
Posts: 71
Registration: 11/12/2016 - 08:20
Gdybu chodzilo o ustawienia, to by scinalo we wszystkich sesjach i offline a nie tylko w race. To sa chyba lagi wynikajace z pplaczenia.
07/01/2020 - 08:12
Makatak
Kamil Anikiej
Administrator
Posts: 477
Registration: 20/03/2013 - 18:05
To na pewno nie są lagi przez łącze.

09/01/2020 - 02:33
Sync
Tomasz Bartkiewicz
User
Posts: 147
Registration: 10/10/2014 - 16:39
Co by nie było powodem ścinek to tracisz troche FPS na niskim taktowaniu RAM a masz chipset z370 wiec dowolny profil XMP odpali o ile taki ram bedzie, sprawdz bo corsair czesto figuruje tak jak crucial w nazwie w programie jako standardowe najwolniejsze taktowanie dla ddr4 a xmp ma wyzsze (3000/3200/3600/3733). A jak nie to i tak rozważ upgrade bo ram tani a w Q1 2020 i moze tez potem ma niby lekko drożeć.